HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Együtt sikerülhet!

A Fidesz szentmártonkátai képviselőinek hír- és véleményoldala

Friss topikok

  • Mikus Csaba: Újabb pályázatok kerültek kiírásra települések számára. Parkosítás , zöld területek rendbe tételér... (2011.07.15. 14:07) Változások a blog működésében
  • UrbánV: @crosslink: én nem csodálkozom, ha felveszik, sőt, azt mondom bármelyik képviselőnek maga joga, ho... (2011.03.09. 10:35) Köszöntő
  • crosslink: @HapsiTapsi: Apukám szerintem ennyit simán megkapnak a "helyi" aranylábú labdarúgók is... És minta... (2011.03.06. 21:11) Szerintem ez már a ló másik oldala.
  • crosslink: @UrbánV: A kérdés nem az volt "miért", hanem "mikor" lesz publikálva.....:-))) (2011.02.09. 08:10) Február 10-i testületi ülés napirendje
  • Povázson László: @crosslink: A konzorciumi ülés el lett napolva 2011.jan-ra és szerintem ott fognak erröl eggyeztet... (2010.12.01. 12:33) Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

2010.11.29. 13:36 Povázson László

Fodor Zoltán polgármester úr kérésére Lesti Bertalan képviselő társam, és jómagam, 2010. november 26-án a Duna-Tisza közi Nagytérség Hulladék Gazdálkodási Rendszer Konzorciumi Tanácsának ülésén voltunk. Sajnos az ülés amilyen volntatottan kezdődött, olyan gyorsan ért véget. A napirendi pontok tárgyalása előtt Monor város polgármestere szót kért, és 15-20 percen keresztül vázolta azt, milyen hiányosságokat tapasztalt az eddigi 10 év alatt, illetve a kiküldött anyagban, amiről döntenünk kellett volna. A válasz a Gesztor vezetőjétől (Cegléd város polgármestere) csak annyi volt, hogy akkor bezárja az ülést. A továbbiakban jegyzőkönyvön kívül történő beszélgetéssé minősült le az ülés. Ami ott elhangzott, nem akarom kommentálni, inkább szigorúan a tájékoztató anyagot szeretném Önöknek leközölni.

Mint kiderült, a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. nyerte el ezt a projektet. Ez a tájékoztatás az Ő részükről került elénk.

Az Európai Unió által támogatott projekt feladata:

  • Csökkenteni a lerakandó hulladékok mennyiségét
  • Biztosítani a szilárd hulladék szigetelt hulladéklerakóban történő elhelyezését
  • Növelni az újrahasznosított hulladék mennyiségét
  • Csökkenteni a hulladéklerakókon a szerves anyag tartalmat (komposztálható hulladékok)
  • Megteremteni a fedezetét a projekt befejezését követően egy, az akkori kor követelményeinek megfelelő hulladékgazdálkodási rendszer kialakítására

 

A Közszolgáltató feladata:

  • Szelektív hulladék gyűjtés és kezelés a régióban
  • Biológiailag bomló hulladék gyűjtés és kezelés a régióban
  • A térség településein keletkezett szilárd hulladékok ártalmatlanítása (11 település kivételével)
  • A nagykátai átrakó állomásról a szilárd települési hulladék beszállítása a ceglédi lerakóra
  • A létesítmények és hozzá tartozó gépek, berendezések üzemeltetése

 

Hulladék kezelési díjak: (nettó Ft/L)

  • A ceglédi körzet + komposztáló 1,98 + 0,12 = 2,1 Ft/L

          - A díj tartalmazza a szelektív hulladék gyűjtését, kezelését

          - A települési szirlárd hulladék ártalmatlanítását

  • Kecskemét körzet + komposztáló 1,20 + 0,12 = 1,32Ft/L

          - A díj tartalmazza a szelektív hulladék gyűjtését, kezelését

  • A fogyasztók a díjat a szilárd hulladék kezelési díjjal együtt fizetik meg

 

Amint a leírtakból kiderült, elég drasztikusan szeretnék a díjat megemelni, aminél fogva a települések ezzel nem értettek egyet. A javaslatuk az volt, hogy költségcsökkentés érdekében vegyen mindenki kisebb kukát, pl. 120 l-es helyett, 60 l-est. Ezt sem tartotta senki elfogadhatónak, hisz, ha valaki egyszer megvette 9.000Ft-ért a kukát, most akk megint venni kellene egy újat. Javaslatként elhangzott az, hogy látogassanak le minden településre, és közmeghallgatás keretében tájékoztassák a lakosságot mindenről.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sztmkata.blog.hu/api/trackback/id/tr92481081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

crosslink 2010.12.01. 07:19:20

gondolom a 120l-es kukát azért vettek az emberek ,mert 120 liternyi szemetük van, érdekes lenne azt 60 literbe beleszorítani....:-))
Lehet arról tudni, mikorra várható a közmeghallgatás?

Mikus Csaba 2010.12.01. 10:43:55

T. Képviselők!
A szemét gyűjtése és elszállítása körül van még mit javítani a szolgáltatás színvonalán. Velem is előfordult már hogy elfelejtettem kirakni kukánkat a szokott időpontban. Ilyenkor fizettem a semmiért! A szolgáltató végig megy az utcán, maximum nem áll meg. Persze díjfizetéskor nem érdekli hogy nem vettem egy-két alkalommal igénybe munkáját. Ez nincs így jól.
Budapesten már több kerületben is működik a kukák mikrochip-es , vagy vonalkódos leolvasása, a számlázás pedig súly alapján történik. Követendő példa lenne. Az ehhez szükséges beruházás anyagilag nem lehet megterhelő, hiszen már az én háztartásomban is vannak ilyen eszközök. Ezek a kütyük pár ezer forintért már bárhol kaphatóak. A kukákra helyezendő azonosítókat, már a kereskedők is használják árú védelemre. Tehát igazából úgy tűnik , csak elhatározás kérdése, az hogy magasabb szintű szolgáltatást kapjunk a pénzünkért.
- A szelektív hulladék gyűjtésénél is kereshetnének alternatív megoldásokat. Az átlag embernek fel sem tűnik micsoda anyagi haszon húzódik meg a háttérben. Számomra elfogadhatatlan hogy kész szolgáltatásokat veszünk igénybe, átgondolatlanul , tájékozatlanul.
- Az elszállított szelektív hulladék vagy inkább másodlagos nyersanyag kis kitérővel ugyan , de úgyis a feldolgozók üzemeibe kerül. Akik viszont fizetnek érte. Szerintem kihagyhatóak a köztes cégek, és a nyersanyag ára azoké akik szem előtt tartják a környezetvédelmét, és tesznek érte, tehát a miénk , lakosoké , a falué. Természetesen igényel a dolog némi utána járást, de szerintem megéri!

Povázson László 2010.12.01. 12:33:54

@crosslink: A konzorciumi ülés el lett napolva 2011.jan-ra és szerintem ott fognak erröl eggyeztetni az önkormányzatok a Hírös kft.vel.
süti beállítások módosítása